Zen Proiect Consulting

proiectare online - dirigentie - executie

evaluarea vizuala rapida e.v.r.

Începând cu luna ianuarie a anului 2023 a intrat în vigoare Reglementarea Tehnică „Metodologie de evaluare vizuală rapidă a clădirilor” – Indicativ RTC 10 – 2022. Reglementarea cuprinde prevederi pentru ierarhizarea clădirilor din punct de vedere al riscului seismic, în vederea stabilirii priorității investițiilor pentru punerea în siguranță a clădirilor față de acțiunea seismică. Practic, reglementarea vine în sprijinul Unităților Teritorial-Administrative, punândule la dispoziție un mecanism eficient și o procedură viabilă în vederea identificării clădirilor cu risc seismic sporit. 

Cum se încadrează în strategia națională?
Reglementarea Tehnică RTC 10 – 2022 tratează o etapă intermediară (definită drept nivelul 2) din strategia națională pentru reducerea riscului seismic, în condițiile în care această strategie se bazează pe trei niveluri de evaluare a riscului seismic:
a) evaluarea riscului seismic la nivel național, prin realizarea hărților de risc la acțiuni seismice la nivelul fiecărui județ;
b) ierarhizarea clădirilor din punct de vedere al riscului seismic la nivel de unitate administrativ teritorială prin Evaluare Vizuală Rapidă (EVR);
c) expertizarea tehnică (ET) pentru evaluarea vulnerabilității seismice a clădirilor și stabilirea măsurilor de intervenție pentru punerea în siguranță față de acțiunea seismică, urmată de implementarea acestora.

Cine poate să întocmească formulare de evaluare vizuală rapidă a clădirilor?
In principiu, pentru finalizarea rapoartelor de EVR este necesară colaborarea dintre inspectori și inginerul supervizor. Inspectorii sunt persoane fizice cu calificare universitară de nivel 6 (licență) în domeniul ingineriei civile, ingineriei instalațiilor, arhitecturii sau urbanismului sau studenți la ciclul de licență sau masterat în domeniul ingineriei civile, arhitecturii sau urbanismului. Inginerul supervizor este o persoană fizică, inginer în domeniul inginerie civilă, cu calificare în ingineria structurilor pentru clădiri. Inginerul supervizor are experiență în evaluarea seismică a clădirilor și în stabilirea riscului seismic asociat. Cerințe specifice suplimentare privind calificarea inginerului supervizor se stabilesc de către autoritatea contractantă. Așadar, nefiind o expertiză tehnică, EVR poate fi întocmită și de către altcineva decât de un Expert Tehnic.

Mai poti citi si: