Zen Proiect Consulting

proiectare online - dirigentie - executie

Distante minime intre constructii

Conform Codului Civil, in domeniul proiectarii:
„––Distanta minima intre constructii- Orice construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 de cm faţă de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanţa minimă se poate face prin acordul părţilor exprimat printr-un înscris autentic. (art. 612)
––Vederi asupra proprietatii invecinate, deschideri ferestre, etc
–––Nu este permis să se facă fereastră sau deschidere în zidul comun decât cu acordul proprietarilor. (art.614.)
–––Este obligatorie păstrarea unei distanţe de cel puţin 2 metri intre fondul, îngrădit sau neîngrădit, aparţinând proprietarului vecin şi fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări ce ar fi orientate către acest fond. (art.615.1.)
–––Fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări neparalele cu linia de hotar spre fondul învecinat sunt interzise la o distanţă mai mică de un metru. (art.615.2.)
–––Distanţa se calculează de la punctul cel mai apropiat de linia de hotar, existent pe faţa zidului în care s-a deschis vederea sau, după caz, pe linia exterioară a balconului, până la linia de hotar. Distanţa, şi în cazul lucrărilor neparalele, se măsoară tot perpendicular, de la punctul cel mai apropiat al lucrării de linia de hotar şi până la această linie. (art.615.3.)
–––Dispoziţiile art. 615 nu exclud dreptul proprietarului de a-şi deschide, fără limită de distanţă, ferestre de lumină dacă sunt astfel construite încât să împiedice vederea spre fondul învecinat. (art.616.)”


deci:

Distanta minima fata de limita de proprietate este de 60cm in cazul in care nu avem ferestre catre acea limita.
Totusi, cu acordul notarial al vecinului, se poate construii pe limita de proprietate, dar fara ferestere catre acea limita.

Distanta minima fata de limita de proprietate, unde putem monta ferestre este de 2.00m. In cazul balcoanelor, se considera de la limita parapetului balconului pana la limita de proprietate trebuie sa avem minim 2.00m

Atentie in vechea lege era 1.90m ceea ce sa modificat la 2.00m

Mai poti citi si:

POT si CUT

Zen Proiect Consulting proiectare online – dirigentie – executie calcul...

Read More