Zen Proiect Consulting

proiectare online - dirigentie - executie

ce trebuie sa fac dupa ce iese autorizatia de construire?

Etape premergatoare:

-Caut un executant
Daca am la proiect o antemasuratoare, impreuna cu planurile de arhitectura si cele de rezistenta le trimit la toti constructorii care ii gasesc sau care au fost recomandati.
Obtin mai mult oferte si le compar. Pot cere sfatul proiectantului sau a Dirigintelui de Santier (vezi mai jos).

-Caut un Diriginte de Santier
Dirigintele de santier este persoana specializata ce verifica respectarea planurilor de rezistenta si corelarea cu cele de arhitectura. El va poate ajuta la stabilirea pretului corect pentru executie.
Nu acceptati Diriginte de Santier din partea executantului, este cea mai mare greseala.
Nu va zgarciti cu banii pentru aceasta specialitate, proiectantul vine de prea putine ori pe santier pentru a tine sub control santierul.

Ce urmeaza:

-Anunt inceperea lucarii
Inainte de a incepe, trebuie sa anuntam la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI), sa dam un anunt in ziar, apoi sa anuntam la Primarie si la Inspectoratul de Stat in Constructii inceperea lucrarilor. Daca la primarie taxa se plateste in momentul depunerii dosarului, la ISC se plateste la inceperea executiei 0.6% din valoarea trecuta in autorizatia de construire (intreaba dirigintele de santier, stie el cum se plateste).

-Facem organizarea de santier
Impreuna cu executantul se face imprejmuirea terenului si se realizeaza panoul de organizare santier, care trebuie amplasat la loc vizibil. Se asigura utilitatile apa si curent.

-Incepem executia (incepe dansul)
Amintesc de la inceput ca responsabilul cu intocmirea cartii tehnice este executantul, proiectantii si dirigintele de santier doar le semneaza!
>ai nevoie de un cadastrist, pentru a trasa cota 0.00 a imobilului si pentru trasarea axelor. Acesta va fi platit de constructor.
>se incepe realizarea sapaturii. Atentie la sapatura in apropierea constructiilor existente.
>dupa ce a-ti atins cota de sapatura din proiect, se cheama inginerul geotehnician sa verifice natura terenului de fundare. Fara aceasta etapa nu se poate continua.
>se armeaza talpile fundatiilor, sau grinzile de fundare, dar NU SE TOARNA BETON
>se cheama inginerul de rezistenta sa verifice armatura. Nu se trece de aceasta faza fara ca inginerul sa verifice armatura.
>se poate trece la cofrarea si turnarea betonului
Urmeaza etape ce se succed de armare, cofrare si turnare beton, la care, in anumite cazuri, este necesara chemarea inginerului de rezistenta.

Mai poti citi si:

POT si CUT

Zen Proiect Consulting proiectare online – dirigentie – executie calcul...

Read More